torstai 20. joulukuuta 2012

Huuhaakielteinen

Lähipiirini on saanut nauttia rakastettavasta taipumuksestani huomautella virheellisestä kielenkäytöstä (tiesittehän, että vain neste tippuu, ja jotta jokin kiinteä asia voi tippua, on sen ensin muutettava olomuotoaan?) ja tiettyjen sanojen käyttökiellon vaatimisesta jo useiden vuosien ajan. Lähipiirini on jostain käsittämättömästä syystä varsin pieni, joten haluan jakaa viisauttani myös internetin virtuaalisilla vaahtopäillä.

Kauniissa kielessämme on kaksi sanaa, jotka saavat minut näkemään punaista. En huokaile onnesta kuullessani jonkun puhuvan pitkästä juoksusta tai pöhinästä, mutta typeryydestään huolimatta kyseiset fraasit eivät saa minua sokean raivon valtaan.

Tahtotila ja voimauttaa sen sijaan saavat.

Pohtikaamme näitä uusiutuvan kielen kukkasia hetken aikaa.

Tahtotila on merkitystään tarpeettomasti toistava ilmaus, jota liituraitaiset liimatukat mieluusti viljelevät. Se tarkoittaa halua tehdä jotakin, mutta koska ”halu” tai ”tahto” ovat liian rahvaanomaisia sanoja geometrisissä kokoustiloissa käytettäviksi, on tahtotila ottanut vallan. Se tihkuu hunajaista konsulttiniljaa ja saa käyttäjänsä vaikuttamaan piikkitukkaiselta matkapuhelinliittymiä honottavalla äänellä myyvältä juipilta, joka luulee itsestään paljon enemmän, kuin olisi aiheellista. 

"Nyt on hei tosi kova tää meidän tahtotila, jätkät!" Kuva: 123rf.com

Maailmankaikkeuden typerimmän kirjainrykelmän tittelin myönnän silti sanalle ”voimauttaa”, ja kaikille siitä johdetuille naurettavuuksille. Voimauttamisesta, voimaantumisesta ja voimauttavista elämyksistä tulee välittömästi mieleen kristalliparantaminen ja piikkimatot. Sana muistuttaa eteerisesti tyhjyyteen tuijottelevista elämäntapaguruista, jotka kosmiseen rakkauteen vajonneina kertovat juuri Sinulle, miten Sinun tulisi ottaa vastaan universumin kosketus ja kuunnella delfiinien laulua samalla, kun mussutat puhdistavia superruokia, jotka maistuvat mullalta.

Kosmista rakkautta ja kristalleja! Kuva: 123rf.com

Yritin etsiä internetin ihmemaasta jonkinlaista selitystä sille, mitä ”voimauttaa” on merkitsevinään, mutta jo hakutulosten otsikot saivat minut voimaan pahoin. Mikäli joku siis tuntee osaavansa selittää sanan merkityksen, olen pelkkänä korvana. Tai silmänä, koska ottaisin selitykset vastaan mieluiten kirjallisessa muodossa. Yllättävät puhelinsoitot tuntemattomista numeroista ovat arveluttavia.

Ja ennen kuin neiti Nina K. linkkaa minulle kommenteissa jonkin Elämään Eksyneiden ikiaikaisista viisauksista, teen sen itse:

Pohdittavaa viikonlopuksi.

1 kommentti:

  1. Hieman voinauttaa kertomalla että voimaustaa ruokaa, voinauta voi olla teininkiljahdus, mutta voimauttaa on käsittämätön, jollei voima sitten mene ja uttaa, mene ja tiedä, mutta ehkä ei kannata mennä.
    http://suolasuinen.blogspot.fi/

    VastaaPoista

Lukijat